Nieuws! Column Science Koken met Tippies Chill Koop hier Online uw CannaBistro producten! Contact
Staat verdient 400 miljoen euro per jaar aan verkoop softdrugs

De Nederlandse schatkist verdient jaarlijks 400 miljoen euro aan de verkoop van softdrugs in coffeeshops. Sinds het najaar van 2004 voert de belastingdienst verscherpte controles uit bij de ruim 700 gedoogde coffeeshops. De totale omzet van de branche bedraagt circa twee miljard euro. Dat is net zo veel als de omzet van het openbaar vervoer in Nederland.

De fiscus slaat eigenaren van coffeeshops aan via de inkomstenbelasting. “Wij zitten in het hoogste tarief,” zegt woordvoerder F. Deij van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen in Reporter. Checkpoint is een van de grootste coffeeshops van Nederland met dagelijks gemiddeld 2300 bezoekers en een jaarlijkse softdrugsverkoop van 4300  kilo. Checkpoint is goed voor een omzet van ruim 30 miljoen euro. “Over elke gram wiet betalen wij netjes belasting. Het gaat om vele miljoenen per jaar,” zegt Deij in Reporter. Precieze cijfers wil hij niet noemen.

Vier jaar geleden intensiveerde de belastingdienst de boekencontroles bij de coffeeshops. Reporter haalde interne stukken van de fiscus boven water, waaruit blijkt dat bij het vaststellen van de aanslag inkomstenbelasting gebruik wordt gemaakt van standaard bruto winstmarges. De belastingsdienst gaat er vanuit dat de verkoopprijs in de meeste coffeeshops het dubbele bedraagt van de inkoop. Voor sommige cannabisdetaillisten hanteert de fiscus zelfs bruto winstmarges van 150 tot 180 procent. Vaak zijn dat de coffeeshops in het centrum van Amsterdam die veel buitenlandse toeristen bedienen. De verkoopprijzen liggen hier een stuk hoger dan in andere delen van het land.

Volgens voorzichtige schattingen verkopen de ruim 700 coffeeshops in Nederland jaarlijks 265.000 kilo softdrugs. Voor het overgrote deel is dat wiet (marihuana) van eigen bodem. De traditionele cannabisproducten uit landen als Marokko, Libanon en Pakistan zijn grotendeels van de markt verdrongen door de relatief sterke nederwiet.

Hoewel de politie vorig jaar meer dan 5500 hennepkwekerijen oprolde - gemiddeld vijftien per dag -  is er van schaarste geen sprake. “Die invallen hebben geen merkbare invloed op het aanbod,” zegt F. Deij van coffeeshop Checkpoint in Reporter. “Wel op de prijs. Kwekers lopen meer risico, en willen dat risico betaald zien.” In 2007 zijn de inkoopprijzen van nederwiet met 20 procent gestegen. Afhankelijk van de kwaliteit betalen de coffeeshops nu tussen de 3500 en 5500 euro per kilo aan de kwekers. De verkoopprijs schommelt gemiddeld rond de 7 euro 50 per gram.

De politie schat dat twintig tot veertig procent van de nederwiet bij de coffeeshops terechtkomt en dat de rest naar het buitenland verdwijnt. “Als exportproduct staat nederwiet na de komkommer en de tomaat op de tweede of derde plaats. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn grootafnemers,” zegt commissaris M. Daniel in Reporter. Namens de politie maakt Daniel deel uit van een speciale taakgroep die de georganiseerde criminaliteit achter de hennepteelt moet gaan bestrijden.

Twee weken geleden kwamen in Lelystad 160 vertegenwoordigers van politie, justitie en belastingdienst bij elkaar om een landelijk aanvalsplan te formuleren. Daniel: “Zodra het woord hennep valt, heeft iedereen nog steeds het gevoel van: ach, het is maar hennep. Maar de wereld daarachter is niet zo maar criminaliteit. Dat is zware georganiseerde criminaliteit.”
Bron: KRO Reporter


 

ICTinhetMKB - Esser Digital Creations - Niet Piekeren - CannaBistro - De Steeg BV