Nieuws! Column Science Koken met Tippies Chill Koop hier Online uw CannaBistro producten! Contact
Staat verdient lekker aan wietverkoop

De Nederlandse staat verdient goed geld aan de verkoop van wiet. Jaarlijks haalt de fiscus 400 miljoen euro aan belastinginkomsten op bij de eigenaren van coffeeshops in Nederland.
Volgens voorzichtige schattingen in het KRO-programma Reporter verkopen de circa 730 coffeeshops in Nederland jaarlijks ruim 265.000 kilo softdrugs. Het merendeel daarvan is in Nederland gekweekte sterke nederwiet. De omzet in de branche bedraagt circa 2 miljard euro.

Hoewel de eigenaren van coffeeshops geen omzetbelasting hoeven af te dragen, rekent de fiscus met hen af via de inkomstenbelasting in het hoogste tarief. Bij het vaststellen van de aanslag gaat de Belastingdienst ervan uit dat de verkoopprijs van wiet minimaal het dubbele is van de inkoopprijs.

In Amsterdam, waar coffeeshops veelal niet prijsbewuste buitenlandse toeristen als klant hebben, hanteert de fiscus zelfs bruto winstmarges van 150 tot 180 procent.

Het ministerie van Financiën zegt desgevraagd niet te weten hoeveel belasting de 730 coffeeshops betalen, zo blijkt uit het onderzoek van KRO Reporter. Volgens belastinginspecteurs, die anoniem willen blijven, 'willen ze het niet weten in Den Haag, want politiek ligt het allemaal veel te gevoelig'.

Zo is de regelgeving rond de teelt en verkoop van wiet 'wazig'. Kwekers met meer dan vier wietplantages hebben volgens de wet een illegale hennepplantage en kunnen worden vervolgd. Coffeeshopeigenaren mogen niet meer dan 500 gram wiet op voorraad hebben, terwijl ze soms tot enkele kilo's per dag verkopen.

Eigen bodem
Uit de reportage, die zondag wordt uitgezonden, blijkt verder dat de coffeeshopverkopen van vanuit het buitenland geïmporteerde hasj veel kleiner is dan nederwiet van eigen bodem. Er wordt zelfs meer wiet in Nederland geproduceerd dan kan worden opgerookt. Volgens schattingen wordt zestig procent van de wiet geëxporteerd naar het buitenland. Daar wordt geen belasting over geheven. ,,Als exportproduct staat nederwiet na de komkommer en tomaat op de tweede of derde plaats. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn grootafnemers", aldus politiecommissaris Max Daniel die de georganiseerde misdaad achter de wietteelt moet bestrijden.

Hoewel de politie dagelijks vijftien hennepkwekerijen oprolt, hebben de invallen geen invloed op het aanbod, wel op de prijs van nederwiet. De kwekers willen de grotere pakkans vergoed zien in de prijs die ze krijgen voor wiet. En daar profiteert de fiscus weer van mee, zo blijkt uit de reportage.
Bron: Telegraaf

ICTinhetMKB - Esser Digital Creations - Niet Piekeren - CannaBistro - De Steeg BV