Nieuws! Column Science Koken met Tippies Chill Koop hier Online uw CannaBistro producten! Contact
Maar ik rook niet!


Wereldwijd hebben artsen inmiddels 165 gevallen beschreven van anabolenverslaving beschreven. Dat zegt de Amerikaanse psychiater Brower in een overzichtsartikel  Brower geldt als de ontdekker van de anabolenverslaving.

Anabolenverslaving komt niet voor bij het gebruik van medische doseringen, maar wel bij het gebruik van de megadoseringen in de bodybuilding. Dan gaat het niet alleen om anabolen, maar ook om andere middelen, stelt Brower. De psychiater onderscheidt twee kanten aan de verslavingsproblematiek: aan de ene kant de gehechtheid aan spieren en aan de andere kant de afhankelijkheid van de androgene middelen.

Brower was in 1989 de eerste psychiater die een geval van anabolenverslaving beschreef. Het ging om een man die ongecontroleerd middelen gebruikte, soms alleen maar om de bijwerkingen te voorkomen die na het aflopen van zijn kuurtjes optraden. Tegelijkertijd had de man problemen in zijn huwelijk en stemmingswisselingen.

Hoe vaak verslaving onder gebruikers voorkomt is niet duidelijk. In 1995 bleek in een groep gewichtheffers dertien procent van de huidige gebruikers en vijftien procent van de ex-gebruikers verslavingsverschijnselen te hebben  Australische wetenschappers, die zich concentreerden op bodybuilders, kwamen tot een iets hogere schatting. Volgens hen was 23 procent van de gebruikende bodybuilders verslaafd aan anabolen.

Brower zelf onderzocht in de vroege jaren negentig een groep van 49 gebruikende krachtsporters. In die groep was 57 procent verslaafd, als Brower de definitie van verslaving uit de handboeken letterlijk nam. De verslaafde gebruikers verschilden duidelijk van de niet-verslaafde gebruikers. Ze gebruikten hoger doseringen, namen vaker meer kuurtjes, waren agressiever en ontevredener over hun lichaam.

ICTinhetMKB - Esser Digital Creations - Niet Piekeren - CannaBistro - De Steeg BV